Jouw netwerk. Je steunpilaren? of toch niet?

Herkenbaar?

Je staat er niet alleen voor. Gelukkig heb je mensen om op terug te vallen. Zij helpen je. Of toch niet? Is je netwerk een steun? Of niet altijd? In deze cursus leer je over wat scheiding met hen doet. En hoe jij hen kan vertellen wat je nodig hebt.
Misschien ben je wat mensen verloren bij de scheiding. Misschien zijn er mensen rondom jou die je niet meer helemaal begrijpen. Misschien voel je je minder verbonden met de mensen waarmee je vroeger een klik had. Je netwerk kan soms erg door elkaar geschud worden, wanneer je door een complexe scheiding gaat. Net wanneer je hen hard nodig hebt. En dat is lastig. Herkenbaar?

Via deze mini cursus help ik jou om een blikt te werpen op je netwerk. En om stil te staan bij hoe ze je kunnen helpen. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Herken je één van de volgende zinnen?

 • Je hebt soms het gevoel dat niemand echt begrijpt hoe je je voelt

 • Een gesprek met je dichtste familie geeft je soms het gevoel dat je er niets van bakt als ouder.

 • Je netwerk doet zoveel voor jou. En toch heb je niet steeds de indruk dat hun hulp de hulp is die je echt nodig hebt.

 • Je vrienden vinden dat ja al lang over de scheiding heen zou moeten zijn. Ze pushen je om te daten. Maar jij bent daar nog niet aan toe.

 • Het lijkt alsof niemand begrijpt hoe hard je je kinderen mist.

 • De mensen vinden dat je je te veel laat doen. Ze raden je aan een harde advocaat te nemen. Maar jij wil een andere weg kiezen voor je kinderen.

Het kan anders

Stel je nu eens voor dat jij de weg vindt om het anders aan te pakken. Dat het conflict jullie niet meer in de tang heeft. Dat de mensen die rondom jou staan ook echt mensen zijn die je steunen en je zelf wat doen groeien als ouder. Dat hierdoor de andere ouder jou minder raakt en hierdoor minder macht heeft op wie jij bent als ouder! Dat jij jezelf omringt met een steunend netwerk.

En het allerbelangrijkste, dat jij je focus houdt op je kind en wat je kind van je nodig heeft. Ook al groeit je kind op in een heel specifieke context van twee verschillende werelden.

Ik beloof het jou, het kan anders! Hoe? Ik help jou graag aan de hand van deze mini online cursus over jouw netwerk en hoe dat voor jou een echte village kan worden

Online cursus 'Jouw netwerk. Steupilaren. Of net niet?'

Wat ga ik je leren?

Ik leg je stap voor stap uit waarom je netwerk zo veranderd is. En hoe jij kan in kaart brengen hoe jouw netwerk eruit ziet en welk effect ze op jou hebben. Ik leg je ook uit hoe je netwerk anders voor jou kan zorgen. En geef je tips hoe jij hen hierin kan op weg zetten.

Het resultaat op het einde van deze cursus? Je zal zicht hebben op je netwerk en op het effect dat elk van deze mensen op jou heeft. Hierdoor zal je weten wat jou te doen staat om een village te bouwen die echt bij je past.

Dit komt aan bod

  1. Welkom

  1. Je netwerk in kaart brengen

  2. Welke effect heeft elk van die mensen op jou?

  3. Hoe kan jij aan je netwerk vertellen hoe zij jou kunnen helpen?

  4. Schrijf een brief aan iemand uit jouw netwerk.

  5. Brieven schrijven als één mogelijke manier om je netwerk te versterken.

  6. En nu is het aan jou.

  1. Terugkijkend op deze mini cursus

  2. Wat onthoud jij van deze mini cursus?

  3. Hoe heb jij deze training ervaren ?

  4. Nood aan meer?

Over deze online cursus

 • €49,00
 • 11 lessen

Enkele praktische vragen

 • Hoe werkt het?

  Als je denkt dat deze online cursus iets voor jou is, kan je je inschrijven door te klikken op één van de knoppen. Je komt dan uit op de checkout waar je kan betalen. Zo kan je betalen via Bancontact, Ideal, credit card,... Bij een succesvolle betaling, krijg je onmiddellijke e-mails ter bevestiging van je inschrijving en je log-in gegevens. Je kan meteen starten.

 • Hoe lang heb ik toegang?

  De training blijft onbeperkt beschikbaar. Je kan eender wanneer inloggen en verder doen waar je gebleven was. Na deze periode kan je de memory cards en het werkboek nog steeds gebruiken wanneer je er opnieuw nood aan hebt, wanneer er zich opnieuw een crisis voordoet of wanneer je opnieuw nood hebt aan één van de handvatten .

 • Hoeveel tijd heb ik nodig om de cursus te doorlopen?

  Je kan de online training volledig in je eigen tijd en op je eigen tempo volgen. Je gaat dus zo snel/traag als je zelf wil. Je hoeft je niet te verplaatsen of naar een gesprek te gaan. Je kan het gewoon vanuit je zetel doen in je eigen huis, waar je je op je gemak voelt. De training blijft voor jou beschikbaar. Ik raad je wel aan om een zeker continuïteit te bewaken wanneer je ze de eerste keer doorloopt. Op deze manier gaat de informatie levendiger zijn.

 • Moet ik iets downloaden of installeren?

  Nee, het enige dat je nodig hebt is een internet connectie. Je kan de online training volgen vanop een computer, laptop, tablet of een smartphone.

Ik ben jouw trainer

Vanessa Maes

Klinisch psycholoog

Ik ben klinisch psycholoog en systeemtherapeut en verdiepte me de voorbije 20 jaar in het begeleiden van ouders en kinderen in scheidingssituaties.

In mijn job, die ik met hart en ziel doe, probeer ik voor mijn cliënten vooral rust, inzicht en handvatten te bieden. Ik wil hen een plek bieden om op adem te komen en op te laden, zodat ze nadien met vernieuwde energie hun weg verder te zetten.

Het blijft mij na al die jaren boeien hoe mijn cliënten, ondanks de complexe situaties waarin ze soms verzeilen, de kracht vinden om vooruit te gaan en er te staan. Het fascineert me hoe elke cliënt een eigen uniek verhaal brengt en ik ben telkens zeer dankbaar dat ze me in vertrouwen nemen in hun zoektocht.

De voorbije jaren heb ik mij verdiept in complexe en conflictueuze scheidingssituaties. Ik specialiseerde me in de methodiek Parallel Solo Ouderschap en ben co-auteur van het boek "Blijven staan ondanks de storm". Ik ontwikkelde een toolbox voor hulpverleners en geef trainingen en supervisie rond dit thema in België en Nederland.

Ik zal in deze cursus voor jou een houvast zijn, ik zal je in de video’s uitleggen wat er jullie allemaal overkomt en wat maakt dat jullie zo zijn vast komen te zitten. Ik zal je voorbeelden vertellen uit de praktijk, zodat je voelt hoe menselijk het is, waar jij momenteel mee worstelt. Maar ik zal je ook uitdagen om te kijken naar wat jij misschien nog meer, nog anders kan doen.