Samen ouder zijn of toch gewoon naast elkaar?

Hoe doe je dat?

Als gescheiden ouder sta je voor veel beslissingen en taken alleen. Je moet goed nadenken wat jij je kind wil bijbrengen, welke waarde jij je kind wil meegeven, waar je toestemming voor geeft, wat jouw kompas als ouder is.
Maar er is natuurlijk ook nog de andere ouder en je moet je op één of andere manier verhouden ten opzichte van hem of haar. Daarover gaat deze mini cursus.

In deze mini cursus gaan we spreken over het installeren van het muurtje

Ik ga kort iets vertellen over het juridische kader, de spelregels die belangrijk zijn wanneer je een gescheiden ouder bent. Je moet weten wat mag en wat niet mag, wat moet en wat niet moet en… daarover bestaan veel misverstanden. Daarna gaan we de muur zetten tussen jou en het andere gezin. Je gaat leren hoe je kan toelaten dat het er in het andere gezin anders aan toe gaat dan in het jouwe. We gaan je als het ware vragen om het verschil te verdragen door te kiezen om te focussen op jouw gezin en waar jij wel/niet invloed op hebt. En dat is vaak erg moeilijk voor een betrokken ouder. Tenslotte gaan we spreken over het gevaar om bij conflicten te gaan demoniseren en hoe je bij jezelf herkent wanneer je mogelijks ook risico loopt dit te gaan doen. En je krijgt tips om dat in gesprek met je kind niet te doen.

Herken je één van de volgende zinnen?

 • Je bent radeloos want ondanks de vele pogingen, lukt het jullie niet om tot afspraken te komen. Jullie lijken er niet in te slagen om samen ouder te zijn.

 • Je overreageert op uitspraken of handelingen van de andere ouder tijdens de wissel. Je aandacht verglijdt elke keer naar de andere ouder, terwijl je graag je kind goed zou verwelkomen en focussen op hem/haar

 • Je kind vertelt je iets wat de andere ouder heeft gedaan of net niet heeft gedaan en jij denkt onmiddellijk: 'ik heb altijd geweten dat hij onbetrouwbaar is' of 'nogmaals een bewijs dat zij egoïst is '

 • Je GSM licht op en de naam van je ex partner verschijnt en onmiddellijk wordt jouw aandacht daar naartoe getrokken. Je spieren spannen op. Je voelt stress in heel je lijf. Intussen hoor je niets meer van wat je kind aan het vertellen is.

Het kan anders

Stel je nu eens voor dat jij de weg vindt om het anders aan te pakken. Dat het conflict jou niet meer in de tang heeft. Dat de andere ouder jou minder raakt en hierdoor minder macht heeft op wie jij bent als ouder! Dat je je staande houdt, zelfs wanneer het conflict niet gaat liggen. Stel je voor dat jij terug wat meer controle voelt over jezelf om te kiezen dat je wil focussen op je kind, dat je kan oefenen hoe je je aandacht bij je kind kan houden. Stel je voor dat jij weet wat de triggers zijn, de zaken die de andere ouder doet waar jouw aandacht elke keer heen wordt getrokken... maar dat jij jezelf kan aanleren om daar niet aan toe te geven. Omdat je het mechanisme herkent en kiest en oefent om het anders te doen.

Stel je voor dat jij, wat de andere ouder ook doet, je focus kan houden op je kind en wat je kind van je nodig heeft. Ook al groeit je kind op in een heel specifieke context van twee verschillende werelden.

Ik beloof het jou, het kan echt anders! Hoe? Ik help jou graag aan de hand van deze mini cursus om de muur te zetten te kiezen om je aandacht te richten op de relatie die voor jou het belangrijkst is, die met je kind

Mini cursus: Het muurtje zetten

Wat ga ik je leren?

Ik leg je eerst uit wat juridische spelregels zijn, wanneer je gescheiden ouder bent. Wat is ouderlijk gezag en wat houdt dat in wanneer je dat allebei nog uitoefent? Concreet. En nadien doen we een kleine kwis, om te testen of de spelregels voor jou helder zijn.

Daarna ga ik je vertellen over geweldloos verzet en over de muur zetten. Ik geef je ook 2 oefeningen die je kan invullen. Ik vertel je ook over demoniseren en hoe je deze valkuil bij jezelf kan herkennen

Het resultaat op het einde van deze mini cursus? Je zal weten hoe jij kan oefenen om je focus op je kind te houden en op wat je kind van jou nodig heeft.

Dit komt aan bod

  1. Welkom

  1. Wat zegt de wet over ouderschap na scheiding? Wat mag en wat moet?

  2. Even testen of voorgaande duidelijk was. Wat denk jij? Klopt dat of klopt dat niet?

  1. Het muurtje zetten

  2. Waarom de muur te zetten en je focus te kiezen niet zo makkelijk is.

  3. Hoe hou jij de focus op je kind en op wat jouw kind van jouw nodig heeft?

  4. Dè vragen die jou zullen helpen om jouw focus bij je kind te houden.

  1. En dan vertelt je kind je iets over de andere ouder... het gevaar van demoniseren bij conflicten

  2. Herken jij het proces van demoniseren?

  3. Hoe leg je dit dan uit aan je kind?

  4. Wat als ...de andere ouder ècht een persoonlijkheidsproblematiek heeft?

  1. Terugkijkend op deze mini cursus

  2. Wat onthoud jij van deze mini cursus?

  3. Hoe heb jij deze training ervaren ?

  4. Nood aan meer?

Over deze online cursus

 • €49,00
 • 15 lessen

Enkele praktische vragen

 • Hoe werkt het?

  Als je denkt dat deze online cursus iets voor jou is, kan je je inschrijven door te klikken op één van de knoppen. Je komt dan uit op de checkout waar je kan betalen. Zo kan je betalen via Bancontact, Ideal, credit card,... Bij een succesvolle betaling, krijg je onmiddellijke e-mails ter bevestiging van je inschrijving en je log-in gegevens. Je kan meteen starten.

 • Hoe lang heb ik toegang?

  De training blijft onbeperkt beschikbaar. Je kan eender wanneer inloggen en verder doen waar je gebleven was. Na deze periode kan je de memory cards en het werkboek nog steeds gebruiken wanneer je er opnieuw nood aan hebt, wanneer er zich opnieuw een crisis voordoet of wanneer je opnieuw nood hebt aan één van de handvatten .

 • Hoeveel tijd heb ik nodig om de cursus te doorlopen?

  Je kan de online training volledig in je eigen tijd en op je eigen tempo volgen. Je gaat dus zo snel/traag als je zelf wil. Je hoeft je niet te verplaatsen of naar een gesprek te gaan. Je kan het gewoon vanuit je zetel doen in je eigen huis, waar je je op je gemak voelt. De training blijft voor jou beschikbaar. Ik raad je wel aan om een zeker continuïteit te bewaken wanneer je ze de eerste keer doorloopt. Op deze manier gaat de informatie levendiger zijn.

 • Moet ik iets downloaden of installeren?

  Nee, het enige dat je nodig hebt is een internet connectie. Je kan de online training volgen vanop een computer, laptop, tablet of een smartphone.

Waarom deze online cursus?

Er is al heel wat op de markt rond ouderschap en scheiding. Vermoedelijk heb ook jij al veel gelezen en gehoord.

Mijn ervaring is dat de meeste boeken, cursussen en begeleidingen inzetten op het verbeteren van de relatie tussen ouders. We gaan er vrij snel van uit dat als het moeilijk loopt na een scheiding met de kinderen, de oorzaak en oplossing ligt in de relatie tussen ouders. We vinden dat ouders beter moeten praten, afspraken maken en samenwerken. En dat dan de moeilijkheden van de kinderen ook zullen verdwijnen.

Ben je het ondertussen ook beu gehoord dat al je zorgen over je kinderen zouden opgelost zijn als je maar beter zou kunnen praten met de andere ouder?

Mijn ervaring leert me dat deze aanpak vaak wel, maar niet altijd werkt. Soms lukt het gewoon niet om samen te zitten of afspraken te maken. Soms is het onmogelijk om te praten, laat staan om met elkaar in dezelfde ruimte te zijn. Voor één van beiden. Of voor allebei. Om welke reden dan ook.

Mijn online cursus is gebaseerd op het model “Parallel Solo Ouderschap". De kerngedachte is dat je niet focust op de relatie tussen jullie als ouder, maar op de relatie tussen jou en je kind. En de relatie dat je kind daarnaast heeft met de andere ouder.

Dus het gaat over jou! Jouw rol als ouder, de relatie tussen jou en je kind en hoe jij je verhoudt tot je ex-partner. Als de traditionele methodes voor jou niet werken, is dit iets voor jou. Ik wil je graag leren hoe je aan de slag kan met Parallel Solo Ouderschap, zodat je de beste versie van jezelf wordt! Dat is de reden waarom ik deze online cursus maakte.

Wat zeggen anderen?

“De vragen die in deze cursus staan zijn een mantra voor mij geworden. Ze helpen me om elke keer te zien waar het over moet gaan, ook al wordt mijn aandacht nog steeds getrokken naar de mama en hoe zij reageert”

Anoniem

Ik ben jouw trainer

Vanessa Maes

Klinisch psycholoog

Ik ben klinisch psycholoog en systeemtherapeut en verdiepte me de voorbije 20 jaar in het begeleiden van ouders en kinderen in scheidingssituaties.

In mijn job, die ik met hart en ziel doe, probeer ik voor mijn cliënten vooral rust, inzicht en handvatten te bieden. Ik wil hen een plek bieden om op adem te komen en op te laden, zodat ze nadien met vernieuwde energie hun weg verder te zetten.

Het blijft mij na al die jaren boeien hoe mijn cliënten, ondanks de complexe situaties waarin ze soms verzeilen, de kracht vinden om vooruit te gaan en er te staan. Het fascineert me hoe elke cliënt een eigen uniek verhaal brengt en ik ben telkens zeer dankbaar dat ze me in vertrouwen nemen in hun zoektocht.

De voorbije jaren heb ik mij verdiept in complexe en conflictueuze scheidingssituaties. Ik specialiseerde me in de methodiek Parallel Solo Ouderschap en ben co-auteur van het boek "Blijven staan ondanks de storm". Ik ontwikkelde een toolbox voor hulpverleners en geef trainingen en supervisie rond dit thema in België en Nederland.

Ik zal in deze cursus voor jou een houvast zijn, ik zal je in de video’s uitleggen wat er jullie allemaal overkomt en wat maakt dat jullie zo zijn vast komen te zitten. Ik zal je voorbeelden vertellen uit de praktijk, zodat je voelt hoe menselijk het is, waar jij momenteel mee worstelt. Maar ik zal je ook uitdagen om te kijken naar wat jij misschien nog meer, nog anders kan doen.

Zit je nog met deze twijfels?

 • Ik twijfel want ik heb zo weinig tijd

  Je kan de online training volledig in je eigen tijd en op je eigen tempo volgen. De training blijft onbeperkt beschikbaar, dus ook later kan je de video's of het werkboek opnieuw gebruiken om je handvatten te geven. Bovendien kan je, omdat het een online training is, dit gewoon doen wanneer het jou uitkomt. Je hoeft je niet te verplaatsen of naar een gesprek te gaan. Je kan het gewoon vanuit je zetel doen in je eigen huis, waar je je op je gemak voelt. En je gaat zo snel/traag als je zelf wil.

 • Ik twijfel want ik heb het geld niet

  Bekijk het als een investering die je doet in jouw ouderschap na scheiding. Je investeert nu inderdaad op korte termijn om echt te kunnen stilstaan bij je situatie. Je kiest daarmee voor een traject dat vernieuwend is en dat echt helpt om jou terug de ouder te laten zijn die je wil zijn. I.p.v. te investeren in advocaten en procedures of te proberen een zoveelste bemiddelingsgesprek in te plannen, waarvoor je de medewerking van de andere ouder nodig hebt, is dit een investering in jezelf en je kind. Je hebt de andere ouder niet nodig om hier een succes van te maken. Dit doe je voor jezelf en voor je kind.

 • Ik twijfel want ik heb al zoveel geprobeerd

  Zoals vele ouders heb je al veel geprobeerd. En toch is dit anders. Wat jij al geprobeerd hebt was waarschijnlijk gericht op het verbeteren van de relatie tussen jullie beide als ouders. Jullie hebben misschien allebei iemand in geschakeld in een poging de andere ouder te veranderen of om tot een betere relatie te komen met de andere ouder. Of om de communicatie te veranderen. Deze online training is fundamenteel anders dan al hetgeen je geprobeerd hebt, omdat het gebouwd is op een totaal vernieuwende visie van parallel solo ouderschap.

 • Ik twijfel want mijn ex-partner gaat toch niet veranderen

  Het klopt dat je de andere ouder niet gaat veranderen en het klopt ook dat deze training er niet voor gaat zorgen dat die zich anders gedraagt. Deze training gaat er ook niet voor zorgen dat de regeling verandert en dat je dus je kinderen vaker ziet. Wat ik wel garandeer is dat je handvatten krijgt om minder overweldigd te zijn en terug meer jezelf te voelen. Zodat jij verandert. Niet dat dat hoeft. Maar omdat je het verdient om wat meer rust te voelen en je beter in je vel te voelen.

 • Moeten we deze training dan allebei volgen? Dat zie ik niet zitten

  Het mooie aan parallel solo ouderschap en aan deze training is dat dit enkel voor jou is èn enkel over jou gaat. Hoe jij je voelt. Hoe jij wil reageren. De ouder die jij wil zijn. Je hoeft de andere ouder niet te overtuigen om dit ook te volgen. Je hoeft je voor jouw proces hierin niet opnieuw afhankelijk te maken van de andere. Dit is voor jou… en op termijn ook voor je kind!